- amazon, amazon avrupa, amazon ingiltere
- 1 Comment
- 819 Views
Amazon Avrupa & İngiltere göz bebeği pazarların başında. Elbette Amazonda zirvenin Amerika olduğunu inkar etmiyoruz ancak gelinen noktada bu işe başlamak için zorlu ve pahalı bir pazar yeri olduğu da bir gerçek.
İngiltere, Almanya, Fransa gibi pazar yerleri; onlarca milyar dolarlarla ölçülen satış hacimlerinin oldukça yüksek, Çin ve Hindistan faktörlerinin de çok düşük olduğu pazarlardır.
Üstelik lojistik olarak da Türkiye’den çok daha avantajlı bir noktada.
Tüm bunları bir araya getirdiğimizde total faydanın büyüklüğü öngörülebilir. Haliyle de bu ülkelerin, e- ihracata başlamak için çok çok iyi pazar yerleri oldukları su götürmez.
Peki nereden ve nasıl başlanır?
Öncelikle çıkış noktamıza karar vermemiz gerekiyor. Bunun için de birazdan bahsedeceğim bir kaç soruyu yanıtlamamız lazım.
Satış yapacağımız her ülkede birer şirket mi kuracağız? Yani İngiltere için ayrı, Almanya için ayrı bir şirket mi gerekli? Ya da çok daha kolay bir yoldan Türkiye’deki şirketimize gerekli izin ve lisansları tek başvuruyla alıp yolumuza buradan mı devam edeceğiz? İşte bu video ikinci yolu tercih edenler için.
Türkiye’de bir şirketimiz var veya yeni kurduk hiç fark etmez. İlk adım olarak bu şirketimizle Amazon Avrupa üzerinde mağaza açılışımızı yapmalıyız.
Tam da bu noktada en fazla gelen soru şu: “şahıs şirketi olur mu?” Evet olur. Ancak işimizin geleceğini ve ihracat boyutundaki hacimleri de düşünürsek en azından bir Limited Şirket kurmanızı tavsiye ediyorum.
Mağaza açılış başvurumuzda Amazon bizlere Amazon Avrupa ve İngiltere pazar yerleri ile Amerika ve uzak Doğu pazar yerlerini de kapsayan 14 ülkede satışa elverişli bir hesap tanımlar.
Devam eden süreçte sizi ve şirketinizi doğrulamak için bir dizi online başvuru ya da görüşme gerekecektir. Bu süreç birkaç haftayı bulabilir.
Bu sürece paralel olarak resmi başvuruları yaparak gerekli izin ve yetkileri almaya başlayacağız.
Peki bu izin ve yetkiler nelerdir? Hemen bu noktada belirtmem gereken bir husus var. Resmi süreçler 2-3 ayı bulabilir.
Ve bu süreçte satış yapamayacağınız için tüm pazar yerlerinde hesabınızı individual’a yani bireysele dönüştürmeniz sizi, Amazon’a referral fee, dediğimiz aylık sabit ücreti ödemekten kurtaracak.
Bu da daha başlangıçta size 150-200 dolarlık bir tasarruf getirecek demektir.
Amazon Avrupa & İngiltere pazarını araştıran herkes VAT, EORI, FISCAL, F22, IOR, LUCID gibi birçok terimle karşılaşmıştır. Aynı zamanda bir çok soruyla da…
Mesela hem teoride hem de pratikte hangilerine ihtiyacımız var? Yolu ne? Ne kadara mal olur? Aylık sabit ödemeler var mı? Vergiyi hedef ülkede mi Türkiye’de mi ödeyeceğiz? Ve tüm bu süreçleri tamamlamak Zor mu kolay mı?
Cevaplayalım: Zordu, kolaylaştırdık. Biz Amazon’da e ihracata niyetlendiğimizde o kadar az bilgi kaynağı ve destek noktası vardı ki kendi adımıza tamamlamamız 14 ay sürdü!
Ama bu yazıyı okuyanlar çok şanslı çünkü artık tek başvuru ile 2-3 ay içinde çözmek mümkün. Yani bugün için cevap: “Artık çok kolay!”
Peki hangi ülkede ne gerekli tek tek konuşalım.
İlk olarak VAT: İstisnasız olarak satış yapacağınız her ülkede ayrı ayrı VAT yani KDV kaydınız olmalı. 7 ülkede satış yapacaksanız 7 VAT kaydınız olacak.
Sürecin ikinci anahtar işlemi EORI… Açılımı Economic Operators Registration and Identification Number. Amazon Avrupa & İngiltere için gümrük makamları tarafından kullanılan benzersiz bir tanımlama sistemi.
Gümrükleme işlemleri için EORI numarasını faturalarınızda yazmak zorunluluğu var.
Bu arada bir dipnot: VAT kaydınız olmazsa EORI alamazsınız.
Brexit sonrası bir EORI İngiltere için, bir EORI de tüm Avrupa için yeterli olacaktır.
FISCAL dediğimiz mali temsilcilik aşaması ise yalnızca Fransa ve İspanya için gerekli resmi temsilci atamasıdır.
Bir başka temsilcilik olan IOR, hedef ülke ithalat temsilciliğidir. Ancak seçim yaparken ciddi bir dikkat gerektirir. Bu yüzden yıllık uçuk sabit ücretler ya da satış payları isteyen çözümler sunan şirketlerden uzak durun ya da doğrudan bize gelin, ücretsiz olarak verelim.
F-22 ise Almanya içinde e-ticaret yapmanızı yasal hale getiren lisanstır.
LUCID, Almanya ve Fransa’da 1 Temmuz 2022 itibariyle zorunlu olan genişletilmiş satıcı sorumluluğuna bağlı atık yönetmeliğidir.
Buna göre ürünlerinizin ambalajı gibi atıklardan siz sorumlusunuz. Basit bir kayıt ve bertaraf anlaşması ile bu sorumluluğu 3. taraf hizmet veren şirketlere kolayca devredebilirsiniz.
Tüm bu prosedürleri tamamlamak biraz zor görünüyor değil mi? Bunların tamamını yurt dışı Mali Müşavirlik, Gümrük ve Çevre hizmeti sunan şirketlere ayrı ayrı online başvuru yaparak çözebilirsiniz. Ya da Weex’e tek başvuruda hepsini alabilirsiniz.
Gelelim maliyete. Amazon Avrupa & İngiltere için bütün bu işlemler ne kadara mal olur?
Bunun için en ucuz yol, çözümü tek noktada almaktır. Aksi halde her ülke için 1000-1500 Euroları bulan fahiş fiyatlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple geniş bir araştırma yapmakta fayda var.
Peki bu ücretler tek seferlik mi veya değilse sürekli bir sabit ücret var mı?
Evet ülke başına 33-35 Euro gibi sabit Mali Müşavirlik ücretleri var. Amazon üzerinden bu ödemeyi yapabilirsiniz.
Ya da satışlarınızdan oluşacak alacak hesabınızdan Amazon tarafından tahsil edilebilir. Tabii bunu sağlayacak olan bir entegrasyon kullanırsanız.
VAT için her ülke özelinde %19 ile 23 arasında değişen bir KDV vardır. Amazon bunu satışlarımızdan otomatik olarak keser ve sizin adınıza vergi otoritelerine öder.
3 aylık satış beyannameleri ve gümrükte kendi VAT ve EORI numaranızla ödediğiniz bu vergileri beyan ederek vergi ödemesi yapmaktan kaçınmış olursunuz.
Bu arada VAT kesinlikle satış yapılan ülkede ödenir.
Bildiğiniz gibi, Gelir / Kurumlar Vergisi karınızın devlete ödemeniz gereken kısmı. Ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar sayesinde tek vergiyle bu yükümlülüğünüzü yerine getirebilirsiniz.
Yani hem hedef ülkede hem de Türkiye’de vergi ödemenize gerek kalmaz.
Peki tüm bu süreçler için Weex ne tavsiye ediyor, ne sunuyor?
Öncelikle operasyonel kolaylık ve eksiksiz çözüm için asgari olarak İngiltere, Almanya ve Fransa’yı kapsayan üçlü paketi tavsiye ediyoruz. Hem en ekonomik hem en rahat çözüm…
“Weex ne sunuyor?”a gelince. Amazon kuruluşunuzu ve tüm bu yetki ve izinlerin başvurusunu tek seferde yapıyor.
Dilerseniz size özel bir uzman atayarak sizi Amazon içi ve bağlı tüm operasyonlarda yetkin hale getiriyor.
Ve nihai olarak da ürünlerinizi alıyor, gönderiyor, gümrüklemelerini yapıyor, randevunuzu alıp Amazon’a teslim ediyor.
Kısacası Weex size hepsi için tek noktada çözüm sunuyor.