Amazon Amerika Kargo ve FBA

Amazon Amerika kargolarınızı güvenli, hızlı ve uygun fiyatla gönderin.

Amazon Amerika Kargo başta olmak üzere E-ihracatta en çok çözüm aranan konulardan biri de kargo süreçleri. Kargo ya da bütünüyle lojistik sürecin uzun bir operasyon silsilesine bağlı oluşunun getirdiği birçok hatadan dolayı sektörde müşteri memnuniyeti oluşturmanın oldukça zor olduğu bir alan. Yani konu kargo ise siz ne kadar bilgili olursanız memnuniyetiniz o kadar artacak çünkü kimse sizin ihtiyaçlarınızı sizden daha iyi bilemez. Global olarak e-ihracat kargolarında hemen her ülkede ortak süreçler olsa da ülkelerin spesifik uygulamaları dikkate alınmadığı takdirde tedarik zincirinin başarılı çalışması beklenemez.

Bu anlamda bu yazımızda Amazon Amerika Kargo ve FBA için 7 Temel Süreç

1 – Ürünlerin Hazırlanması

Ürünlerinizi tedarik ettiğinizi düşünürsek sıradaki işleminiz Amerika Birleşik Devletleri için sellercentral.amazon.com panelinizden gönderi planınızı oluşturmak olmalı. Amazon FBA Kargolarında ilk adım her zaman budur. Oluşturulan plan neticesinde hem ürünlerinizi hem de kolilerinizi etiketlemeniz için Amazon tarafından 2D FNSKU etiket ya da Transparency Code alarak ürün paketlerine tek tek yapıştırın.

2 – Kolileme

Etiketlediğiniz ürünleri kolilere yerleştirmelisiniz. Burada ilk dikkat edeceğiniz husus kolilerinizin sağlam olması. Amerika’ya kargo sürecinin uzun olacağı aşikar. Birçok noktada aktarma, elleçleme ve gümrük süreçlerini düşündüğünüzde en az çift oluklu ihracat kolileri tercih etmeniz gerekir ki ürünleriniz nihai noktaya sağlam bir şekilde ulaşsın. İhracat kolileri genel olarak 60x40x40 cm olarak üretilse de siz gönderilerinizde özel ölçü kollanabilirsiniz. Tabi bununda bir sınırı var: 63x63x63 cm ve 23 Kg koli ağırlığı amazonun üst limitleri. İster Amazon Amerika Kargosu olsun isterse diğer ülkeler, bu limitlere uyma zorunluluğumuz var. Aksi halde ilk seferinde uyarı ile başlayan ve para cezaları, kargo kabul etmemeye varan yaptırımlarla karşılaşabiliriz.

Kolinizde boşluk bırakmayın. Kargo firmalar ağırlık ya da desi ölçülerinden büyük olana göre fiyatlama yapacağı için boşluğa para ödemeyin. Koli etiketinizi kolinizin açıldığı noktalara değil, aç kapa işleminden etkilenmeyeceği noktaya yapıştırın. Koli ağırlığı 15 Kg’ın üzerinde ise “Heavy Pack” etiketi yapıştırın.

3- Kargo Şirketi ve Yolunun Seçimi

Özellikle Amazon Amerika Kargo söz konusu olunca binlerce şirket ve hatta şirketleşmemiş yapılar bile bu hizmeti verdiğini iddia ediyor. Olmayacak derecede ucuz fiyatlar sunmaları ise en önemli silahları. Kargo şirketi seçerken bilinen ana taşıyıcıları ya da Amazon SPN Carrier Partner olmuş çözüm sağlayıcıları seçmeye özen gösterin. Aksi halde kargolarınızın kaybolması, teslim edilememesi, sürpriz ücretler, gümrükten geçmemesi gibi sonuçlarla yüzleşebilirsiniz. Emin olun bunlardan en az birini yaşamanız hiç de beklenmedik bir durum olmaz. Kargo şirketinizi seçerken gümrükleme, temsilcilik ve randevu dahil teslimat yaptığından emin olun.

Amazon Amerika Kargo işlemi için yaparken iki yol mevcut: hava ve deniz yolu. Hava kargo e-ihracatta en çok kullanılan kargo şeklidir. Satış hacminizin artması noktasında maliyetlerinizi düşürmek için deniz kargo ile teslimatlara odaklanabilirsiniz. Hava kargo ile 3-4 günde teslim edilen kolilerinizin deniz yolu ile ortalama 30-45 gün bandında teslim edileceğini unutmayın. Kolilerinizi haddinden fazla bantlamayın. Bu amazonun çevre politikalarına aykırı olduğu için kolinizin reddedilmesine sebep olur.

4 – Gümrükleme

Her ülke kendi gümrük kurallarını kendisi belirler ya da bir gümrük birliği kurallar bütününe tabi olur. Amerika Birleşik Devletleri her ne kadar Türkiye’ye uzak olsa da kargo ve gümrük süreçleri bakımından basittir. De Minimis de denilen gümrük serbestisi 800 USD’dir ve bu limite kadar herhangi bir vergi ödemeden numune ve mikro ihracat gönderileri yapabilirsiniz. Bu limitin üzerinde ise gönderi bedeli ve Gtip kodu esas alınarak %10-25 arasında bir vergi ödemeniz gerekir.

5 – Kargo Bedeli ve Diğer Ücretler

Amazon Amerika Kargo için diğer ülkelerde olduğu gibi ürününüzün toplam ağırlığı (Kg) ya da hacimsel ağırlığından (desi) büyük olan ile birim fiyatın çarpılmasıyla kargo bedeli hesaplanır.

Desi hesaplanırken havayolunda En x Boy x Yükseklik/5000 formülü kullanılırken kara ve denizyolunda En x Boy x Yükseklik/3000 formülü kullanılır.  Şu sıralar ortalama havayolu birim fiyatları 5 USD denizyolu parsiyel fiyatlar 2,5-3 USD civarında seyretmektedir.

Kargo bedelinin yanı sıra Import VAT (Amerika’da yok), Custom Duty denilen özel gümrük vergisi, DDP teslimat ücretleri, ardiye, işlem ücreti, ATR vs gibi çıkabilecek tüm ücretleri kargocunuzdan sorun, belirsizliğe düşmeyin.

6- Amazon Amerika FBA Kargolarının Teslimatı

Amazon FBA Depoları bütün dünyada randevu ile çalışır. Ancak Amerika’ya Koli teslimat bir istisnadır. Her ne kadar taşıyıcı şirket bu konuda bilgi ve yetki sahibi olsa da Amerika kargolarınız dışında randevu almanız gerektiğini unutmayın. Amerika’ya paletli kargolarınızda randevu zorunluluğunuz devam etmektedir. Bu istisna sadece koliler içindir.

Amazon Amerika kargolarınız FBA depo yoğunluğuna göre işleme alınır ve satışa uygun hale gelir. Bu Q4 gibi yoğun dönemlerde 3 haftaya kadar uzayabilir. Envanter yenilerken bu süreleri hesaba katmalı stoksuz kalmamalısınız.

7- Kayıp, Ziyan ve Çalıntı İhbarı

Amerika’da 115 civarı FBA deposu bulunmaktadır. Kargolarınızın taşınması, teslimatı ya da dağıtımı süresince kayıplar ve ürünleriniz hasar sonucu satılamaz hale gelmesi muhtemel bir süreçtir. Bu süreçte tazmin haklarınızın olduğu durumlar vardır. Eğer kargonuz Amerika depoya ulaşmadan kayboldu ise ya da hasar neticesinde Amazon depoları tarafından teslim alınmadı ise hem mal bedelinizi hem de kargo bedelini taşıma firmasından talep edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise ürününüzün ücret iadesi konşimentoda beyan edilen birim fiyat üzerinden yapılır.

Kargolarınız Amazon tarafından teslim alındıktan sonra kayboldu ise amazon satış bedeliniz üzerinden zararınızı tazmin edecektir. Bunu ispat etmek içinse kargo firmanızdan kolilerinizin amazon depolarına teslim edildiğine dair evrak almanız yeterlidir.

Amazon Amerika kargo, gümrük ve FBA depolarına teslimat süreçleri ile ilgili sizi birçok hatayı yapmaktan alıkoyacak ana başlıkları bu şekilde ele alabiliriz. Elbette ürüne özel uygulamalar olabilir. Bunun için gönderi yapmadan önce taşıyıcı firmadan bilgi alabilirsiniz.

administrator

Leave A Comment

Konuşmayı Başlat
💬 Uzman Desteği Al
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?